Túnel del Sumidor
Al llarg del carst existent es troben nombroses cavitats, però potser la més important correspon al Túnel del Sumidor, tant per la seua originalitat com per la seua bellesa.
Aquesta cavitat amb un desnivell provisional de 205 m. reconeguts i una longitud d'uns 1300 m., la converteix en la cavitat en guixos més profunda del món.
 
L'entrada a la cavitat es situa a la base del Penyó, entre els Brollaors i la Saraella. L'entrada divideix el túnel en dues parts, aigües amunt, d'uns 500 m. de longitud i aigües avall, amb uns 800 m. aproximadament.
 
El tram superior es caracteritza per presentar diversos nivells i l'existència de diverses sales com la sala Cavanilles o la sala Bancobao i nombroses formacions càrstiques més juvenils.

El tram inferior, es caracteritza per un recorregut molt més brusc i perillós, amb la presència de sifons, xicotetes sales i diverses cascades, alguna d'elles de més de 20 m. de caiguda. Finalitza amb el Sifó Terminal, que s'ha explorat 40 m. sense haver-ho superat. Aquesta cavitat presenta un risc notable, atès que els materials guixencs són força inestables i poden ocórrer desploms. Hi ha una corrent d'aigua permanent i per tant s'ha d'anar amb un equip adequat i coneixent el recorregut.

 
La vegetació a la cova és pràcticament inexistent, només destacaríem la presència a l'entrada de la cova d'uns molses força interessants i una vegetació rupícola molt peculiar ja que apareixen alguns endemismes exclusius de la cova. Quant a la fauna, és bastant escassa a causa de les condicions del Túnel, destaca la presència d'una colònia de ratpenats troglodites de gran interès i algunes espècies d'invertebrats poc freqüents en altres hàbitats.
 
Aquests ambients ací descrits, i tenint en compte les seues característiques, geomorfològiques, ecològiques i biològiques, són molt fràgils i susceptibles de patir danys i no s'ha d'alterar l'equilibri existent. Per tant, s'han de conèixer, respectar, cuidar i protegir, per a poder conservar-los com Patrimoni Natural de Vallada.

 

Recordeu que per a realitzar barranquisme pel Túnel del Sumidor s´ha de realitzar amb gent o empreses especialitzades i mai tot sol o sense experiència. 

Si voleu practicar barranquisme per dins del Túnel del Sumidor podeu contactar amb les seguënts empreses que realitzen excursions guiades: 

 

- TRONKOS Y BARRANCOS

TEL: 676281888

www.tronkosybarrancos.com

 

 

Formulari de cerca

Dl Dm Dc Dj Dv Ds Dg
 
 
 
 
 
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
31