Saraella

La Saraella i el Túnel del SumidorAquesta zona de Vallada forma part d'un conjunt paisatgístic espectacular i de gran bellesa. Destaca el gran contrast de colorit, gris de la calcària, vermell dels guixos i verd de la vegetació. A més, aquest barranc es troba envoltat per penyals vigilants com el Penyó, Penya de l' Àliga, Penya del Sol o les històriques restes del Castell.

LA SARAELLA

Aquest paisatge càrstic en guixos es produeix per l'acció de l'aigua en els materials guixencs i calcaris de la zona. La presència d'un corrent d'aigua subterrània en l'eix Brollaors-Túnel del Sumidor- Saraella, intensifica encara més l'acció de l'aigua. Des del punt de vista geomorfològic podem veure nombroses estructures típiques d'un carst, com rasclers, dolines, avencs, albellons, surgències, desploms ... apareixent formes típiques microscòpiques i macroscòpiques, com el Penyó o la Penya de l'Àliga, el que confereix a aquest entorn la seua espectacularitat.

Un altre fet important i poc habitual és la presència a la Saraella d'un corrent d'aigua salada, des de la surgència de la Font de la Saraella fins a la seua desembocadura en el riu Canyoles. Aquesta elevada salinitat (40 g/l.) es deu al fet que discorre pels materials guixencs i de la presència d'una làmina salina d'halita abans del naixement.

Aigua que per descomptat no és potable, però a la qual,  tradicionalment, se li ha conferit certes propietats dermatològiques.
Des del punt de vista biològic, cal destacar la presència en el medi aquàtic d'un alga típica de zones salobres pròximes al mar (Enteromorpha intestinals) i molt rara en l'interior.

La vegetació, correspon a la típica de la zona, amb pi alep, alguna carrasca, llentiscle, fleix de flor; arbustos típics com el romer, el bruc, l'argilaga, les estepes, la pebrella, etc. A més de certes espècies guixenques com el gavó salat, el salat, el salat cabut, la regnaria de l'algeps o l'estepa de l'algeps. En zones més humides com el Barranc del Pou  apareixen nombrosos líquens, molses i algunes falagueres.

La fauna és la típica de la regió mediterrània, destacant algunes espècies de mamífers com la geneta, el rabosot, el porc senglar; aus com l'àliga cuabarrada, el mussol, l'òbila, carboners, merla, busqueretes, rossinyol, etc; reptils com el fardacho, l'escurçó, sargantanes, etc; i una quantitat nombrosa d'invertebrats. En el llit de la Saraella no s'han trobat animals aquàtics a causa de l'elevada salinitat de l'aigua.

 

Formulari de cerca

Dl Dm Dc Dj Dv Ds Dg
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
31