Saluda de l'Alcaldessa

 

VALLADA, DESCONEGUDA.

 

No sé si ets del poble de Vallada o no. Si has accedit a aquesta web és perquè  t’interesses per aquest poble i, per tant, ets ja d’ ací, gaudeixes de la condició de valladina o valladí. Per tant, la més cordial benvinguda en nom de tots els habitants d’ aquesta vila.

 

Tant el web, com el ric patrimoni natural, passant per la nostra cultura i arribant a tot el nostre poble estem  a la vostra disposició per fer del vostre contacte amb nosaltres, , una experiència satisfactòria i profitosa.

 

Tu, vosaltres, ja en formeu part perquè la nostra voluntat és, acompanyar-te, informar-te i, perquè no?, demanar-te que ens ajudes en el nostre afany de què aquest raconet millore.

 

Què dir-vos de Vallada? Si allò que veieu és encantador, potser siga allò que no es veu a simple vista el gran tresor d’aquest poble. M’ atreviria a afirmar que ni els mateixos habitants del poble som conscients del que tenim. Paga la pena perdre’s pels carrers, pels camins, per la gent i escorcollar suaument... Els vostres sentits s’ ompliran de cants de pardalets, de mil olors a herbes de la Serra Grossa, a racons sorprenents i aïllats com si retornàrem a un passat massa oblidat.  M’acompanyeu per Vallada? No se’ n penedireu.

 

De seguida sortirà la tradició centenària del treball del vímet. Les cistelles i cabassos valladins han omplit el món d’ una artesania d’ una qualitat reconeguda en certàmens nacionals. Encara podem cercar alguna cistella de l’ artesania valladina. Per al poble ha significat l’ època d’ esplendor, al llarg del segle XX.

 

Vallada ha sigut un poble de la Serra Grossa, i aquesta ha marcat el nostre caràcter: hem tingut que acarar-nos a la muntanya per sobreviure en els temps més difícils del passat segle. Carboners de forns de carbó, llenyaters de garbes per als forns de ceràmica de Manises, pastors de cabres blanques, llauradors de fes i aixada, ... De la serra i dels nostres avantpassats hem heretat la fam pel treball ben fet, la creativitat per traure d’ on pareix que no hi ha, l‘esforç i la humilitat.

 

Perquè tot això no es veu, però es sent, s’ hi nota, se’ n parla. Passegeu-vos pel casc antic i veureu curioles, terrats, finestrons, algun carreró, escalons que volen pujar cap al castell, la remor de l’ aigua de les fonts, el cant de les campanes, el museu de segles i segles...

 

Dels paisatges valladins només assegurar-vos que us sorprendran: el Paratge de les Ermites, el riu Cànyoles, el Tossal, el barranc de Terrassos, el Castell, el Campello, la Saladella Llarga, Boquella,... Per què no abocar-se als Somidors, referència mundial en espeleologia? Itineraris a peu o en bici que vos submergiran en un mar de natura que a primer cop d’ull semblava inexistent.

 

Un recorregut com cal ha de proveir-se d’una bona paella, uns gaspatxos, un arròs amb fesols i naps, una cassola d’ arròs al forn, una coca salada, uns rosegonets d’ametla, un trocet de braç de gitano i tants altres menjars de la zona. Ah! No se n’oblideu de l’artesania: vímet, cervesa i oli han assolit una qualitat envejable.

 

I si veniu a la segona quinzena d’agost, entrareu en unes festes patronals amb sabor a tota la vida, bous embolats i en corda, danses, processons espectaculars i emotives. Els moros i Cristians ocupen el segon cap de setmana de setembre, amb una entrada impressionant.

 

Pensareu que és passió. És cert. Vallada apassiona quan la coneixes. Atreviu-vos!

 

Sigueu molt benvingudes i benvinguts!!!! 

 

M. José Tortosa, Alcaldessa de Vallada

Formulari de cerca

Dl Dm Dc Dj Dv Ds Dg
 
 
 
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30